Machinebouw viert hoogtij in Nederland

Posted by

De Nederlandse export rendeert vooral door machinebouwers. De export van machines en machineonderdelen leverde in 2015 bijna 13 miljard euro op. Dat is bijna 2 procent van het bruto binnenlands product. Het gaat bijvoorbeeld machines voor de voedingsmiddelenindustrie. Na de machinebouw is Nederlands aardgas via de export het belangrijkste.

Belangrijkste exportproducten

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een eerste onderzoek naar de belangrijkste exportgoederen. Na de machines is Nederlands aardgas via de export het belangrijkste. Agrarische producten zijn ook heel belangrijk voor de Nederlandse export.

Ook vlees, zuivel, voedingsbereidingen (onder andere babymelkpoeder), groenten en aardappelen zijn terug te vinden in de top 10 van exportproducten met de hoogste toegevoegde waarde.

Ook de Groep Fabrikanten Machines (GFM) is positief over de vooruitzichten van de machinebouw voor 2017. De vraag naar machines en machineonderdelen wereldwijd stijgt snel. Nederland, met een sterke machine-industrie, profiteert hier van mee.

Wereldwijd stijgt de industriële productie, waardoor ook de vraag naar werktuigmachines toeneemt. GFM-voorzitter Robert Nefkens: “De globale economie trekt aan. Dat heeft zich al in 2016 ingezet. De economie draait nu op volle toeren om de internationale vraag bij te houden.”

Nefkens baseert zijn mening ook op cijfers van de Duitse brancheorganisatie VDW. Die verwacht voor het lopende jaar een duidelijke groei van 3 procent. De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in december 4,7 procent hoger dan in december 2015, maakte het CBS bekend.

Ook zijn machines het lucratiefste product voor Nederlandse export, meldt het CBS. De export van machines en machineonderdelen leverde in 2015 bijna 13 miljard euro op.  Het gaat bijvoorbeeld om chipmachines en machines voor de voedingsmiddelenindustrie.